PDF Print

ТРИТИКАЛЕ ЯРЕ

 
 Kolos

ЛЕБІДЬ ХАРКІВСЬКИЙ

 

Оригінатор: Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААНУ

Рік подання заявки на реєстрацію – 2010.

Сорт продовольчого напрямку використання, створений методом індивідуального добору зі складної гібридної популяції Х10ГАС21//СЛ13М3-1/ПрІМ10-1/3/Прох/4/Ж.

 

Апробаційні ознаки:Різновид – еритроспермум. Рослини висотою 80– 100 см, що на 3 – 5 см вище стандарту Аіст харківський, сорт стійкий до вилягання. Довжина колоса 9,8 – 11 см. Колос пірамідальний, білий, нижні колоскові луски мають довгі, напівприжаті ості, середньої щільності. Стебло інтенсивно опушене під колосом. Зерно світло-коричневе, видовжене, добре виповнене. Маса 1000 зерен 36,8 – 40 г.

 

Біологічні особливості: Сорт середньостиглий, настання повної стиглості на 2 доби пізніше від стандарту Аіст харківський. Вегетаційний період 85 – 100 діб. Стійкий проти ураження збудниками борошнистої роси, летючої та твердої сажки. Стійкість до бурої листкової іржі 8,3 бали, до септоріозу листя 7,6 бали, має високу посухостійкість.

Сорт формує стабільну урожайність. В конкурсному сортовипробуванні 2007 – 2010 рр. середня становила 3,94 т/га, що на 1,01 перевищує стандарт Аіст харківський. Зерно має хороші біохімічні та технологічні властивості. Натура 736 г/л, вміст білку 13,7 %, крохмалю 66,7 %. Вміст сирої клейковини в борошні 24 %, І групи.

Має хороші хлібопекарські властивості.Об’єм хліба зі 100 г борошна 395 мл. Загальна хлібопекарська оцінка 8,6 балів. При додаванні 15 % борошна цього сорту до борошна пшениці низького класу, об’єм хліба збільшується на 27,1 %.

 

 

Учасники створення сорту: Міхно Ю.О., Буряк Л. І.,Росанкевич О.М., Маркова Т.Ю., Ільченко Н.К. 

 
   

Повернутися на: "ТРИТИКАЛЕ ЯРЕ"